Facebook
Instagram
YouTube

Stevig staan cursus ‘In Balans’

– Vertrouwd op de been –

Velen gingen u met succes voor. Deelnemers geven na afloop aan dat ze meer zelfvertrouwen hebben en steviger op hun benen staan. Ook hebben ze minder kans om te vallen.

Ook als u ouder wordt, wilt u zelfstandig de dagelijkse dingen kunnen blijven uitvoeren. Juist daarom is het belangrijk dat u zich veilig en vertrouwd voelt met uw lichaam (de kans om te vallen wordt daarmee kleiner). Het beweegprogramma In Balans is een groepsinterventie gericht op het voorkomen van valongevallen bij ouderen door middel van bewustwording van risicofactoren en verbetering van balans, mobiliteit en toename van zelfvertrouwen en ontspanning. Bovendien verbetert u ook de algehele conditie, zodat u langer de dagelijkse dingen kunt blijven doen, zoals boodschappen en bezoekjes aan familie en u leert nieuwe mensen kennen.

Tai Chi voor meer lichaamsbewustzijn en balans

Het beweegprogramma In Balans is geïnspireerd op de principes van Tai Chi. Bij Tai Chi staan lichaamsbewustzijn (hoe stevig sta ik op mijn benen), meebewegen, energiestromen, balans (vergroten van stabiel gevoel) en alerte ontspanning (bewust zijn van ontspannen spieren) voorop.

Ervaringsverhalen

Weer zelfvertrouwen
“Na een val op straat werd ik steeds banger om alleen naar buiten te gaan. Dankzij de cursus In Balans heb ik weer zelfvertrouwen. Ik weet nu waarop ik moet letten en doe iedere dag een aantal evenwichts-en spieroefeningen. Met een gerust hart durf ik weer zelf naar mijn dochter en kleinkinderen te gaan.” Mevrouw Kuiper (77)

Voor wie is de cursus in balans?

In Balans is een valpreventieprogramma voor thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder, die zich onzeker voelen tijdens het lopen, bang zijn om te vallen en/of al eens een valincident hebben meegemaakt. Tijdens In Balans gaat u in een groep, onder begeleiding van een fysiotherapeut die daarvoor speciaal getraind is, aan de slag om de kans op een val zo klein mogelijk te maken. 

Programma

Het programma In Balans is als volgt opgezet:

  • 1 informatiebijeenkomst 
  • 3 cursusbijeenkomsten
  • 20 trainingen (10 weken 2x per week)

Wat zijn de kosten?

De kosten* van In Balans hangt af van de grootte van de groep en uw verzekeraar. Sommige zorgverzekeraars vergoeden In Balans (voor een deel) vanuit het aanvullend pakket (Bijvoorbeeld zilveren kruis, vergoedt 1 keer volledig bij een aanvullende verzekering). Dit kunt u controleren in de poliswaarden (met de zoektermen valpreventie, cursussen, preventie, gezondheid) of door te bellen met de klantenservice van uw zorgverzekeraar.

* Maart 2024: Op dit moment wordt deze cursus volledig vergoed door de gemeente Súdwest-Fryslân.

Aanmelden en meer informatie

Kunt u zich vinden in het bovenstaande verhaal of denkt u: ik ben hier nog fit genoeg voor, is dit wel iets voor mij? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Dit kan op telefoonnummer 0515-430038 of stuur ons een mailtje naar info@fysiomaks.nl.

 

Bron: Veiligheid.nl
error: Content is protected !!