Facebook
Instagram
YouTube

Een goede thuiswerkplek

Het thuiswerken gaat in verband met corona voorlopig nog even door. Dat is best lastig. Want niet iedereen beschikt over een ergonomisch ingerichte thuiswerkplek. Terwijl zo’n plek het thuiswerken echt gemakkelijker en comfortabeler maakt. Een goede werkplek draagt bij aan een juiste lichaamshouding. En zo’n juiste houding is weer belangrijk om klachten te voorkomen.

Als u te lang in dezelfde houding achter het beeldscherm zit, vermindert namelijk de doorbloeding. En dat zorgt er weer voor dat de spieren vermoeid raken. 

Bij gebrek aan beweging wordt u ook minder alert. Het is dus belangrijk om te variëren in houding of tussendoor te bewegen. Stel gedurende de dag uzelf bijvoorbeeld de volgende vragen: Zit ik wel ontspannen? Beweeg ik tussendoor voldoende? Geef ik mijn ogen genoeg rust? Is mijn bureaustoel op de juiste hoogte ingesteld? 

Tips voor een goede werkplek en -houding:

  • Zit rechtop voor uw beeldscherm en zorg ervoor dat uw onderarmen ergens op kunnen steunen. Dat voorkomt namelijk dat de schouders zich omhoog trekken.
  • Zorg ervoor dat het beeldscherm op ooghoogte staat. Als u achter een laptop werkt kan dat lastig zijn. Zet deze zo nodig op een plateau en werk met een los toetsenbord. 
  • Doe oefeningen tussendoor. Denk aan rondjes draaien met de schouders, rug rechten, het bovenlichaam van links naar rechts draaien, de armen van voor naar achteren zwaaien, knie heffen.
  • Ontspan bewust door even tegen de rugleuning van de stoel aan te gaan zitten. Doe uw ogen dicht en probeer een halve minuut niets te doen en nergens aan te denken.
  • Wissel zitten af met bewegen. U kunt tussendoor de was ophangen, de trap een paar keer op en neer lopen of buiten lekker een blokje om gaan. 
  • Zit niet te lang in dezelfde (gespannen) houding. Dat gebeurt namelijk snel als we ons ergens op moeten concentreren. 
  • Neem vaker een korte pauze van 5 minuten om even te bewegen. Dat is vaak beter dan één lange pauze.
  • Ruil – zo mogelijk – de bureaustoel eens in voor een oefenbal of een zadelkruk. Dat geeft het zitten meer dynamiek.  


Wilt u meer advies over uw thuiswerkplek of uw werkhouding? Of heeft u al klachten? Wij kunnen coronaproof met u meekijken via beeldbellen.

Voor meer informatie kunt u contact  met ons opnemen via  0515-430038 of stuur een mail naar  info@fysiomaks.nl.

error: Content is protected !!