Facebook
Instagram
YouTube

Reistips

De vakantie is alweer bijna in beeld. Om op die fantastische bestemming te komen moet je vaak een lange reis maken in de auto of vliegtuig. Dit is voor mensen die geen klachten hebben vaak al een belasting, doordat je vermoeid en stijf wordt van het stil zitten. Voor mensen met lichamelijke klachten kan zo’n reis vervelend worden. Ook op de vakantiebestemming kunnen problemen ontstaan door het slapen op een ander bed en een ander bewegingspatroon.
Als je voor de vakantie veel drukte hebt gehad en heel gehaast weg gaat, dan kan het zijn dat je ineens last krijgt van je lichaam wanneer je stil moet zitten. Ons lichaam heeft dan nog even tijd nodig om in de rust te komen.
Zitten in de auto of in het vliegtuig is een statische belasting waardoor er steeds dezelfde belasting is op ons lichaam en de doorbloeding minder is. Dit doordat je niet of nauwelijks beweegt. Als je al klachten hebt dan is het juist heel belangrijk dat je regelmatig beweegt en de houding corrigeert om niet steeds dezelfde belasting te hebben op je lichaam en om de doorbloeding te stimuleren. Ook het afwisselend aan en ontspannen van verschillende spieren zorgt voor verbetering van de doorbloeding. Hierdoor wordt je lichaam ook weer even anders belast en zal je minder vermoeid op je bestemming aankomen. Hieronder staan wat voorbeelden wat je kan doen.

Bewegingstips in zit:
– Maak je lang door als het ware aan een touwtje te trekken die op je hoofd zit;
– Maak een holle en een bolle onderrug (bil en buikspieren aanspannen);
– Breng om en om een knie omhoog en houdt het even vast. Ook kun je de knie een beetje naar binnen of naar buiten brengen in deze houding;
– Knijp de billen samen en houdt dit 10 tellen vast;
– B reng de schouders naar achteren en houdt dit even 10 tellen vast;
– Draai rondjes met je schouders;
– Draai rondjes met je enkels;
– Span de buikspieren even aan;
– Indien mogelijk breng je ellebogen naar buiten en naar achteren met je handen losjes in je nek;
– Zet je hoofd recht op de romp met een onderkin, breng je armen even omhoog en houdt dit 10 tellen vast;
– Indien mogelijk zorg ervoor dat je regelmatig kunt staan en lopen.

Als je achter het stuur zit dan kun je sommige bewegingen niet maken. Veiligheid gaat boven alles. Probeer dan de beweging in te zetten door de spieren wel aan te spannen maar geen beweging te maken. Hierdoor is er toch weer even verbetering van de doorbloeding.

Andere tips
– Let op dat je niet te lang scheef gaat zitten of steeds naar dezelfde kant gaat hangen;
– Als je de houding niet meer volhoudt, probeer dan bovenstaande tips en van houding te wisselen;
– Zorg dat je beide billen goed naar achteren in de stoel plaatst;
– Probeer bewust te ontspannen voordat je op reis gaat;
– Als je last hebt van je rug door een zacht bed, probeer dan als je wakker word gelijk wat losmaakoefeningen te doen voor je rug. Probeer ook regelmatig even de buikspieren aan te spannen en stukje te lopen en/of zwemmen.
– As je het heel druk hebt gehad probeer dan langzaam af te bouwen naar de rust.

Mocht je wat persoonlijk advies willen hebben kun je ons altijd berichten.

Een hele fijne zomer gewenst en een goede reis als je op vakantie gaat!

error: Content is protected !!