Door: Gosse van Solt Gosse is fysiotherapeut en zijn specialisaties zijn sportrevalidatie training en het Mulligan concept. Daarnaast is hij gespecialiseerd in echografie en het begeleiden van de FysioMaks beweegprogramma’s bij chronische aandoeningen. |
Krakende knieën kunnen bij veel mensen zorgen en angst oproepen. Soms vermijden mensen hierdoor bepaalde bewegingen, omdat ze bang zijn dat er iets mis is. Dit kan de manier van bewegen, bewust en onbewust, op een negatieve manier beïnvloeden. Toch besteden zorgverleners hier vaak weinig aandacht aan, terwijl het geruststellen van cliënten een groot verschil kan maken. Bij FysioMaks werken we vanuit de MAKS-methode, waarbij we ons richten op maximale ondersteuning en preventieve zorg, en uw zorgen serieus nemen.
Geluiden en artrose
Er is tot nu toe geen direct bewijs dat geluiden (crepitaties) in gewrichten – zoals knakken, kraken en ploppen – te maken hebben met een specifieke aandoening. Uit onderzoek blijkt dat bijna alle deelnemers (99%) crepitaties in hun gewrichten ervaren zonder pijnklachten.
Sommige onderzoeken hebben gekeken naar een mogelijk verband tussen het regelmatig kraken van knieën en de ontwikkeling van artrose. Bij oudere mensen met bestaande gewrichtsproblemen blijkt dit kraken geen verband te hebben met artrose. Ook bij jongere mensen zonder tekenen van artrose is dit geluid geen voorspeller van gewrichtsproblemen op de lange termijn. Bovendien is er geen bewijs dat het vaak kraken van knokkels leidt tot slijtage in de gewrichten.
Natuurlijk is het altijd raadzaam om een specialist te raadplegen als er pijn bij komt kijken.
Waar komen deze geluiden vandaan?
Als crepitaties geen verband hebben met pijn of slijtage, waar komen ze dan vandaan? Geluiden in gewrichten, zoals knieën, kunnen ontstaan doordat pezen over botten glijden, wat soms hoorbare of voelbare klikgeluiden oplevert. Binnen het gewricht zelf ontstaan “knak”-geluiden soms door drukveranderingen in de gewrichtsvloeistof, waarbij kleine gasbelletjes inzakken en een “plop” veroorzaken. Een verplaatsing van de gewrichtsoppervlakken kan een vacuüm creëren, waarbij deze gasbelletjes vervolgens samenklappen.
Soms ontstaat het geluid door lichte wrijving tussen de knieschijf en het dijbeen, wat een “clunk”-geluid kan geven. Interessant genoeg komt dit effect juist minder voor bij gewrichten met enige slijtage, doordat ze stijver worden en minder vocht bevatten. Het zachte “raspen” dat sommige mensen horen, komt doordat vloeistof langs een oneffen oppervlak onder de knieschijf stroomt. Ook dit is een normaal verschijnsel.
Conclusie
Kraken en knakkende geluiden (crepitaties) in gewrichten zijn meestal heel normaal en wijzen niet automatisch op een probleem. Sterker nog: “Een gezond gewricht, kraakt!”
Toch nog twijfels over uw knieën?
Twijfelt u nog? Bij FysioMaks staan we voor u klaar. Onze therapeuten helpen u graag en kunnen, indien nodig, een dieper kijkje nemen met onze echoapparatuur. Dankzij de MAKS-methode kijken we niet alleen naar symptomen, maar bieden we ook heldere uitleg over preventie en behandeling. Wacht niet met uw vragen – uw knieën verdienen maximale zorg en aandacht!
MAAK HIER GELIJK EEN AFSPRAAK