Facebook
Instagram
YouTube

Bekkenfysiotherapie

De bekkenfysiotherapeut richt zich op patiënten met problemen in het gehele gebied van lage rug, buik, bekken en bekkenbodem. Het gaat daarbij niet alleen om vrouwen, maar ook om mannen met problemen in het bekkenbodem gebied.

Welke klachten behandelt een bekkenfysiotherapeut?

De bekkenbodem is een spierlaag onder in het bekken, die de buikorganen draagt en zorgt voor het openen en sluiten van de bekkenuitgang. Daarnaast draagt de bekkenbodem bij aan de stabiliteit van het bekken en de lage rug. De bekkenbodemspieren werken nauw samen met de buik- en rugspieren. Daardoor hebben ze een belangrijke functie in het dagelijks bewegen en bij het voorkomen van rug- en bekkenpijn. Een verstoorde functie van de bekkenbodemspieren kan zich uiten door:

  • Ongewild verlies van urine en/of ontlasting
  • Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
  • (te) vaak plassen
  • Moeite met de ontlasting, obstipatie
  • Gevolgen van verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen
  • Pijnklachten in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
  • Seksuele problematiek, gerelateerd aan functiestoornissen van de bekkenbodem
  • Voor en na operaties in de onderbuik
  • Bekkenpijn en lage rugklachten in de periode rond de zwangerschap en bevalling (zie ook YVLO-ZwangerFit®)
  • Bekkenpijn en lage rugklachten door andere oorzaken dan zwangerschap of bevalling.

Wat gebeurt er tijdens een behandeling?

De bekkenfysiotherapeut helpt bij het inzicht krijgen in de klacht middels uitleg aan de hand van een bekkenmodel en plaatmateriaal. Daarnaast helpt de bekkenfysiotherapeut bij het leren herkennen en trainen van alle relevante spieren rondom het bekken en maakt daarbij soms gebruik van speciale apparatuur. Dit apparatuur is voorzien met de High Definition technologie van de MAPLe. Hiermee kan de bekkenfysiotherapeut in één oogopslag de EMG-activiteit van individuele bekkenbodemspieren zien. Met de MAPLe kan de bekkenbodemfysiotherapeut doelgerichter en effectiever behandelen en is de patiënt zich eerder en beter bewust bij welke spieren het probleem zit.

Bij zwangerschap heeft de fysiotherapeutische begeleiding vooral als doel om actief te blijven en daarmee optimaal te blijven functioneren. Zie ook YVLO-ZwangerFit®.

Heb ik een verwijzing nodig?

De behandeling van de bekkenfysiotherapeut vindt doorgaans plaats op verwijzing van de huisarts of specialist. Heeft u geen verwijzing? Dan kunt u wel een afspraak maken. De therapeut beoordeelt of u middels bekkenfysiotherapie geholpen kunt worden.

In de praktijk of bij u thuis?

De behandelingen vinden op de praktijk in Sneek plaats. Bent u niet in staat om op de praktijk te komen dan kunnen wij bij u aan huis komen. Hiervoor is wel een verwijzing van de (huis)arts noodzakelijk.

Wordt mijn behandeling vergoed?

De behandeling voor urine-incontinentie kunt u 9 keer vergoed krijgen vanuit de basis verzekering. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig. Andere behandelingen kunt u vergoed krijgen vanuit uw aanvullende verzekering. Wij raden u aan om uw polisvoorwaarden te controleren of u bekkenfysiotherapie in uw aanvullende verzekering heeft. Is dit niet het geval dan zijn de kosten voor eigen rekening.

Afspraak maken.

Voor een behandeling bij de bekkenfysiotherapeut kunt u een afspraak maken bij Minke Visser. Een afspraak maken is alleen mogelijk via telefonisch contact.

AFSPRAAK MAKEN
error: Content is protected !!