Facebook
Instagram
YouTube

Blog: De voordelen van echografie bij langdurige schouderproblematiek

Door: Wesley Bollema
Wesley is fysiotherapeut en gespecialiseerd in rug-, schouder-, heup- en knieklachten. Daarnaast heeft hij expertise in echografie en Dry Needling.

EchografieLangdurige schouderklachten zijn een veelvoorkomend probleem. Bij langdurige schouderproblematiek wordt vaak gesproken over klachten die drie maanden of langer aanwezig zijn.

U kunt dan denken aan de volgende pathologieën:

  • Rotator cuff tendinopathie
  • Rotator cuff rupturen
  • Frozen shoulder
  • SAPS
  • Calcificaties

Echografie bij langdurige schouderklachten

Een echografische beoordeling is een waardevol hulpmiddel bij het onderzoeken van langdurige schouderproblematiek. Echografie bij schouderpijn wordt doorgaans gebruikt na een grondige beoordeling door de fysiotherapeut. Als initiële interventies zoals rust, oefentherapie en manuele therapie de pijn niet verlichten, of als er een vermoeden bestaat van een specifieke onderliggende pathologie, kan echografie worden aanbevolen om de aandoening verder te onderzoeken en de behandeling te begeleiden. Het maakt een gedetailleerd onderzoek van zachte weefsels mogelijk, inclusief pezen, spieren en ligamenten, maar ook harde structuren zoals botweefsel, waardoor eventuele structurele afwijkingen of verwondingen kunnen worden opgespoord.

Voordelen van echografie bij schouderklachten

Regelmatige monitoring door middel van echografie kan de voortgang volgen en, indien nodig, aanpassingen aan het behandelplan begeleiden. Met consistente revalidatietraining kunnen patiënten op de lange termijn een verbeterd functioneren, minder pijn en een betere levenskwaliteit ervaren.

In dit soort gevallen is een alomvattende aanpak van belang. Dit omvat doorgaans een combinatie van manuele therapie-technieken, zoals mobilisatie van zacht weefsel en gewrichtsmobilisaties, samen met oefeningen gericht op het verbeteren van kracht, flexibiliteit en houding.

Meerdere toepassingen van echografie

Echografie kan dus meerdere doeleinden dienen, zoals het diagnosticeren, opstellen van een passend behandelplan, en monitoren van de situatie en/of progressie.

Andere voordelen van echografie:

  • Echografie is direct inzetbaar bij de intake.
  • Het echobeeld kan direct aan u meegegeven worden of gebruikt worden in de communicatie met uw verwijzer of (huis)arts.
  • We kunnen gemakkelijk links-rechts vergelijken.
  • U hoeft niet op de wachtlijst voor radiologie en weet direct wat er aan de hand is.

Meer informatie en afspraken maken

Wilt u meer weten? Neem dan gerust contact met ons op of informeer bij uw zorgverzekeraar. U kunt ons bereiken op telefoonnummer 0515 430038 of mail naar info@fysiomaks.nl.

error: Content is protected !!