Facebook
Instagram
YouTube

Blog: Echografie? Bij FysioMaks zit u goed!

Door: Sander van Goethem
Sander is fysio-/manueel therapeut en mede-eigenaar van FysioMaks en heeft veel ervaring met rug-, heup-,nek- en schouderklachten. Ook is Sander Covid-19 hersteltrainer en doet hij echografisch onderzoek.

Echografie wordt al jaren ingezet voor de diagnostiek van musculoskeletale aandoeningen. In de oorsprong is de radioloog de specialist op het gebied van beeldvorming. Dat is natuurlijk super mooi, maar wie is dé beweegspecialist? En wie ziet cliënten vaak als eerste als het gaat om klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat? Dat is de fysiotherapeut! Dus sluit echografie goed aan bij fysiotherapie.

In dit blog leest u waarom echografie bij uitstek in het arsenaal van de fysiotherapeut thuishoort en wat de extra service voor u als cliënt kan betekenen.

Echografie onderzoek van de elleboog bij FysioMaks

Echografie is een mooie aanvulling op het fysiotherapeutisch onderzoek bij FysioMaks

Bij FysioMaks vindt er altijd een uitgebreid anamnese en lichamelijk onderzoek plaats. In sommige situaties is het wenselijk om een laagje dieper te kunnen kijken, echografie lost dat probleem op! Tot een aantal jaar geleden was echografie-apparatuur erg duur en daarmee onbereikbaar voor de reguliere fysiotherapie praktijk. 

Inmiddels is de apparatuur betaalbaar en zijn er goede echografie-opleidingen voor alle niveaus en specialismen. Met alle positieve gevolgen voor u als cliënt van dien. Maar daarover later meer.

Niet alleen voor diagnostiek

Echografie is in eerste instantie bedoeld om het diagnostisch proces te verbeteren en vermoedens omtrent een lichamelijke klacht te bevestigen of ontkennen. Zo zijn veel van de lichamelijke klachten uit de dagelijkse fysiotherapiepraktijk beter zichtbaar te maken met echografie. Echografie leidt vaak tot het aanpassen van het behandelplan doordat zaken eerder opgemerkt worden die anders onopgemerkt bleven. Er bestaan geen contra-indicaties voor het maken van een echo. Zelfs mensen met een pacemaker, implantaten, claustrofobie of zwangere vrouwen kunnen worden gescand. Dit in tegenstelling tot andere beeldvormende technieken. 

Met echografie kun je veel in kaart brengen, waaronder:

 • Herstel belemmerende factoren
 • Tendinopathieën (peesproblemen)
 • Calcificaties (verkalkingen)
 • Spierrupturen
 • Ligamentletsels
 • Bursitiden
 • Haematomen
 • (Bepaalde) fracturen
 • Zenuwpathologie
 • Schouderklachten
 • Elleboogklachten
 • Heupklachten
 • Achillespeesklachten
 • Knieklachten
 • Polsklachten
 • Voetklachten

Echografie is er niet alléén voor diagnostische doeleinden. Het is ook in te zetten om de voortgang van de behandeling te evalueren. Ook wordt echografie tegenwoordig steeds vaker therapeutisch gebruikt. Al dan niet in samenwerking met een arts worden echogeleide interventies uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan injecteren. Dit is niet aan te raden zonder echo. Echogeleid injecteren zorgt ervoor dat je precies daar uitkomt waar je zijn moet. Ook echografie inzetten als feedbacksysteem om aanspanningspatronen te trainen behoort tot de mogelijkheden.

Ook kan het echografisch onderzoek u gerust stellen wanneer er geen (ernstige) afwijkingen worden gevonden. Het helpt om uw klachten beter begrijpen en beter met de klachten om te gaan. 

man 46 jaar

“Doordat er bij FysioMaks een echo van mijn schouder is gemaakt, snap ik beter wat er aan de hand is en waarom het herstel nog even op zich laat wachten. De behandeling van mijn schouderklachten wordt aangepast aan de hand van de beelden die Wesley gemaakt heeft.”

Wij kennen uw klachten het best!

Wij kennen immers het hele verhaal, we voeren een lichamelijk onderzoek uit en er moet een plan van aanpak komen. Dat laatste is heel moeilijk als we niet weten wat u mankeert. Echografie biedt hierbij extra inzicht. Je kunt iemand dynamisch onderzoeken en zien wat er gebeurt tijdens een pijnlijke beweging. Of we kunnen iemand met echografie bekijken die, om wat voor reden dan ook, minder gemakkelijk lichamelijk te onderzoeken is. In combinatie met de anamnese is zodoende toch een gefundeerde uitspraak te doen over de (mogelijke) oorzaak, ernst en eventuele herstelbelemmerende factoren (afb. 1). Maar er zijn nog meer voordelen van echografie.

Afbeelding 1. Links: gedeeltelijke scheur van de achillespees. Rechts: gezonde achillespees

Nog meer voordelen

 • Echografie is direct inzetbaar bij de intake en dient als nulmeting voor latere meetmomenten. 
 • Het echobeeld kan direct (digitaal) aan u meegegeven worden of gebruikt worden in de communicatie naar verwijzer/huisarts.
 • We kunnen gemakkelijk links-rechts vergelijken.
 • U hoeft niet op de wachtlijst voor de afdeling radiologie, maar weet direct wat er aan de hand is.

Team echografie

U kunt bij de volgende fysiotherapeuten terecht voor echografie:

Sander van Goethem – Sneek en Makkum
Wesley Bollema – Sneek en Makkum
Henk Boerma – Sneek en Koudum
Mariska Leijendekker – Sneek

MAAK NU EEN AFSPRAAK!

Of bel of mail ons, 0515 430038info@fysiomaks.nl of stuur ons een bericht via ons contactformulier.

error: Content is protected !!