Facebook
Instagram
YouTube

Een gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl. Hoe begint u hier mee? Misschien doet u al kleine dingen om een gezondere leefstijl te volgen maar vindt u het moeilijk om de juiste balans te vinden. Een goede balans betekent voldoende beweging en voldoende herstel. Een juiste balans is niet gebaseerd op vaste regels of taken maar is per persoon, situatie en omgeving verschillend. Daarnaast is een gevarieerd eetpatroon ook belangrijk zodat u voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. 

Voldoende beweging
Het is belangrijk elke dag te bewegen en het liefst een aantal keer per week een intensieve bewegingsvorm te kiezen waarbij de hartslag omhoog gaat. Alle soorten beweging zijn goed en variatie maakt het leuk. Naast dat bewegen goed is voor de conditie is het ook goed voor de ontspanning. Hardlopen is, mits uw lichaam dit toelaat, een bewegingsvorm die wordt gezien als een vorm van ontspanning.

Mijn collega Barry heeft onlangs een cursus gevolgd om mensen te coachen die willen hardlopen. Hij geeft aan: ”Iedereen kan hardlopen op zijn of haar eigen niveau. Een goede hardlooptechniek zorgt ervoor dat je prettiger kunt hardlopen. Door het serieus nemen en verbeteren van de hardlooptechniek gaat er een wereld voor je open!” Is hardlopen een te grote drempel voor u of lukt dit niet door een oude blessure dan is wandelen ook heel goed om in beweging te blijven. 

Voldoende herstel en een goede nachtrust
Bij voldoende herstel hoort een goede nachtrust. Wist u dat slapen en de gewoontes rondom slapen u al kunnen helpen aan een gezonde leefstijl? Slapen is een fase waarin geest en lichaam tot rust komen en herstellen. Een goede nachtrust is van belang voor het normaal functioneren van ons lichaam. In de nacht vinden er namelijk veel herstelprocessen plaats.

Tips voor een goede nachtrust:

  • Vermijd digitale prikkels in de slaapkamer en vlak voor het slapen gaan
  • Zorg voor regelmaat: ga iedere dag op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op
  • Probeer voor het slapen ontspanningsoefeningen te doen. Dit helpt ook als u pijn of bewegingsbeperking ervaart
  • Vermijd vlak voor het slapen gaan (matig) intensieve activiteiten
  • Neem 4 uur voor het slapen geen producten met cafeïne.

Voeding
Door gevarieerd en gezond te eten zorgt u ervoor dat u de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt om uw lichaam fit en gezond te houden. Om u te helpen bij een gezonde leefstijl werken wij samen met een diëtiste in onze praktijk. 

Wij als fysiotherapeuten proberen onze kennis constant te verbreden. Zo hebben wij onlangs een cursus leefstijlcoaching en hardlooptechnieken gevolgd. 

Voor vragen of meer informatie neem gerust contact met ons op. We zijn te bereiken op telefoonnummer 0515-430038. U bent natuurlijk ook welkom op onze praktijk.

Mariska Leijendekker, 
FysioMaks

error: Content is protected !!