Facebook
Instagram
YouTube

Een goede bevalling is het halve werk.

De babyuitzetlijst… wie kent hem niet. (Bijna) alle moeders kennen hem wel. Uren winkelend door alle babywinkels om alles goed voor elkaar te krijgen voor als de baby komt. En ik geef je geen ongelijk! Want wat is er nou niet belangrijker? Je leeft er naar toe dat het perfect gedekte bedje straks gevuld is met jullie baby. Maar voordat de baby er is, moet er nog even flink gewerkt worden: de bevalling.

En dat is misschien wel even belangrijk en heeft net zo veel aanloopaandacht nodig als het babyuitzetlijstje. En toch, wat is het jammer dat er maar 80% van de vrouwen tijdens de zwangerschap van haar eerste kindje naar een zwangerschapscursus gaat, en 45 % tijdens de 2ezwangerschap.

En nee, het gaat tijdens de zwangerschapscursussen (in mijn geval als docent: ZwangerFit®) echt niet alleen om het puffen en klagen met elkaar. Je krijgt ook veel praktische en lichamelijke voorbereiding; wat zijn nou echt harde buiken, hoe verloopt een bevalling en waarom ben ik zo snel buiten adem!? Maar ook leer je je lichaam fysiek goed in conditie te houden of zelfs te verbeteren. En hoe om te gaan met bekkenpijn: door goed gebruik te maken van je bekkenbodemspieren.

Ook versterkt ZwangerFit je gevoel van controle. Wat van erg groot belang is. Er was onlangs nog een mooi voorbeeld van op social media. Een filmpje van een snelle en rustige badbevalling. Maar natuurlijk leer je ook puf en pers technieken. Maar je leert ook te ontspannen. Dit is net zo belangrijk tijdens een bevalling en ook tijdens bijvoorbeeld je persweeën.

Hoeveel goede en lieve tips/ervaringen je ook van mensen om je heen krijgt, het is ook voor je eigen gerustheid belangrijk om duidelijke en goede antwoorden te krijgen op je vragen. Want wat moet je bijvoorbeeld doen als je veel kramp hebt in je kuiten tijdens je zwangerschap?

Een goede tip: neem eerst een hete douche, ga dan op bed liggen en wiebel met je voeten heen en weer (1 minuut: tenen naar je toe, en van je af), ga dan staan en rek je kuitspieren 20 seconden op  (voorste been buigen, en achterste been strekken) dit mag geen pijn doen! En ga dan liggen op bed met een kussen onder het voeteneinde van je matras. Een fijne nachtrust gewenst!

Maar naast de aandacht voor de bevalling bestaat ZwangerFit natuurlijk vooral uit lekker sporten, veel gezelligheid en contact hebben met andere zwangere en pas bevallen vrouwen!

error: Content is protected !!