We brengen ongeveer een derde van ons leven slapend door. Tijdens onze slaap is het lichaam druk bezig met herstel. Een goede nachtrust is van belang voor het normaal functioneren van ons lichaam. Slapen is een fase waarin geest en lichaam tot rust komen en herstellen. Onze spieren en de tussenwervelschijven in de rug en de nek herstellen in de nacht van de dagelijkse belasting. Indien we onvoldoende slapen of ons lichaam niet goed ondersteund wordt in onze slaap, kan het zijn dat de rug en nek onvoldoende herstellen. Dit kan dan klachten geven in de ochtend.
Slapeloosheid is een veelvoorkomende klacht. Dit kan komen door bijvoorbeeld stress, zorgen of te veel prikkels voor het slapen gaan. Ook komt het voor dat mensen minder goed slapen doordat ze geen prettige slaaphouding aan kunnen nemen of door het hebben van lichamelijke klachten. Als er bijvoorbeeld sprake is van stijfheid in de rug of nek kan men vaak geen goede houding vinden wegens klachten. Soms wordt iemand zelfs wakker van de klachten. Hierdoor kan de slaap oppervlakkig zijn waardoor men in de ochtend vermoeid opstaat.
Een afname van diepe slaap kan zorgen voor een toename van gevoeligheid voor pijn. Andersom heeft het hebben van pijn ook invloed op de slaaptijd of meerdere malen wakker worden in de nacht. Door het fysiotherapeutisch verminderen van pijn aan de nek, bovenrug, schouder of onderrug kan de slaapkwaliteit toenemen. Wanneer de slaapkwaliteit verbetert kan ook de pijngevoeligheid verminderen.
Wat kan de fysiotherapeut met slaapproblematiek:
- Meedenken en meekijken naar het bevorderen van uw slaap
- Onderzoeken of er sprake is van een beperkte beweeglijkheid in de nek en de rug
- De relatie tussen de slaaphouding en fysieke klachten, die in de ochtend waargenomen worden, onderzoeken en eventueel behandelen
- Advies geven over de juiste slaaphouding en slaapruimte
- Een passend oefenprogramma of ontspanningsoefeningen aanbieden
- Voorlichting geven over slaaphygiëne
Tips met betrekking tot slaaphygiëne:
- Gebruik het bed voor slapen, vermijd digitale prikkels in de slaapkamer
- Zorg voor regelmaat: ga iedere dag op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op
- Probeer voor het slapen gaan ontspanningsoefeningen te doen. Dit helpt ook als u pijn of bewegingsbeperking ervaart
- Vermijd vlak voor het slapengaan (matig) intensieve activiteiten. Op andere momenten van de dag beïnvloed het slapen juist positief
- Neem 4 uur voor het slapen gaan geen producten met cafeïne
- Probeer bij het wakker worden gelijk natuurlijk licht op te zoeken
- Slaap liever niet overdag; als u het wel doet liever niet langer dan 30 minuten
Heeft u vragen aan de fysiotherapeut? Neemt dan gerust contact op met de praktijk op telefoonnummer 0515-430038 of via de mail info@fysiomaks.nl. Of kom langs bij onze praktijk aan de Willemstraat 1A te Sneek.