Facebook
Instagram
YouTube

Gezond ouder worden

De geestelijke en lichamelijke leeftijd kunnen in de loop van de jaren steeds verder uit elkaar komen te liggen. U voelt zich bijvoorbeeld geestelijk nog goed, maar uw lichaam werkt niet altijd mee. Wat kunt u doen bij lichamelijke klachten en hoe voorkomt u vallen? 

Wat te doen bij lichamelijke klachten

Bij lichamelijke klachten is er vaak nog veel te behalen middels behandeling of training. Naarmate u ouder wordt merkt u misschien dat sommige bewegingen iets minder soepel gaan en dat uw kracht en/of uw reactiesnelheid afneemt. Ook kan het evenwichtsgevoel soms veranderen. Het is dan des te belangrijker om dit te trainen. U bent altijd trainbaar ongeacht uw leeftijd. Door meer te bewegen verbetert de kracht, conditie, lenigheid en balans. Hierdoor kunt u mogelijke klachten voorkomen of verminderen. Als fysiotherapeut kunnen wij naar uw klachten en uw situatie kijken en hoe we u hierin het beste kunnen helpen. Het is belangrijk dat u blijft bewegen in welke vorm dan ook. Dit wordt steeds vaker door onderzoek aangetoond. 

Bewegen bevordert de fitheid en is goed voor:

  • De botdichtheid
  • Hart- en bloedvaten 
  • Het geheugen
  • Het langer zelfstandig blijven functioneren en wonen.

 Als u wilt bewegen en u wilt graag begeleiding dan is OuderFit misschien iets voor u. OuderFit is medische fitness specifiek voor en gericht op ouderen onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Vallen voorkomen

Om vallen te voorkomen kunt u een valpreventiecursus volgen. De training wordt gegeven door een gespecialiseerde fysiotherapeut. Tijdens deze training leert u risico’s om te vallen te herkennen en doet u praktische oefeningen om vallen te voorkomen. De oefeningen zijn o.a. gericht op:

  • Het verbeteren van het lopen, uw balans, spierkracht en conditie
  • Het veilig uitvoeren van dagelijkse activiteiten
  • Het veilig gebruiken van een loophulpmiddel.

Overige tips om het valrisico te verkleinen:

  • Controleer uw woning op veiligheid
  • Zorg voor de juiste (goed ingestelde) loophulpmiddelen
  • Check uw medicatie en controleer uw gezichtsvermogen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over bovenstaande onderwerpen? Zaterdag 15 februari van 10:30-16:00 uur staan wij samen met andere zorgaanbieders op de gezondheidsmarkt in het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Het thema is veilig bewegen. Tijdens deze gezondheidsmarkt kunt u informatie inwinnen over bijvoorbeeld valpreventie, voeding, informatie over (langer) thuis blijven wonen en worden er gezondheidstestjes aangeboden. De entree is gratis.

Wilt u meer weten over OuderFit, de training Valpreventie of over fysiotherapie voor ouderen dan kunt u contact opnemen met de praktijk op telefoonnummer 0515-430038. U bent natuurlijk ook welkom op onze praktijk aan de balie.

error: Content is protected !!