Facebook
Instagram
YouTube

Kaaktherapie

U heeft last van kiespijn. Maar na onderzoek door uw tandarts blijkt dat er geen probleem is aan uw gebit. Wellicht is uw kaakgewricht de oorzaak van uw pijn, of de spieren rondom het gewricht. Het kan zelfs zo zijn dat uw pijn rondom de kaak veroorzaakt wordt door een bewegingsprobleem of een standprobleem hoog in de nek. Kaaktherapie heeft tot doel de oorzaak te achterhalen en uw klachten gericht te behandelen.

Welke klachten worden behandeld bij kaaktherapie?

Heeft u last van pijnklachten rondom uw kaak, oor of mond? Deze klachten kunnen ontstaan doordat er veel spanning in de spieren zit. De nekwervels, de nekspieraanhechtingen en de kaak kunnen elkaar beïnvloeden aangezien dit dicht bij elkaar zit. Wellicht herkent u enkele van onderstaande klachten:

 • Het niet maximaal kunnen openen van uw mond
 • Een ‘knapgeluid’ in de kaak tijdens het eten
 • Pijn en ‘knapgeluiden’ tijdens het eten van harde voorwerpen
 • Het scheef opengaan van uw mond
 • Het niet goed kunnen kauwen door pijn of vermoeidheid in uw kaak
 • Pijn aan de zijkant van uw hoofd of nek
 • Pijn of druk rondom het oor
 • Pijn rondom het kaakgewricht / gevoel van kiespijn
 • Pijn na een nekongeval
 • Hoofdpijn
 • Nekpijn hoog in de nek

Hoe ontstaan kaakklachten?

Kaakklachten worden veroorzaakt door verschillende factoren. De oorzaak ligt soms in het kaakgewricht, maar soms ook niet. Het kan zijn dat de kaakklachten een gevolg zijn van bijvoorbeeld klemmen, knarsen of een onjuiste manier van kauwen. Ook kan het komen door een bewegingsbeperking in de kaak en/of nek of veranderde stand van kaak of nek. Daarnaast kunnen kaakklachten ontstaan door een overbelasting van de kauwspieren of het kaakgewricht.

Heb ik een verwijzing nodig?

U kunt door een tandarts, huisarts, specialist en/of bedrijfsarts doorverwezen worden. Dit hoeft niet. U kunt ook zonder verwijzing een afspraak maken.

In de praktijk of bij u thuis?

De behandelingen vinden in principe op de praktijk plaats. Bent u niet in staat om op de praktijk te komen dan kunnen wij bij u aan huis komen. Hiervoor is wel een verwijzing van de (huis)arts noodzakelijk.

Wordt mijn behandeling vergoed?

In sommige gevallen kunt u de behandeling vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. Maar meestal heeft u een aanvullende verzekering nodig om de behandelingen vergoed te krijgen. Wij raden u aan om uw polisvoorwaarden te controleren of contact op te nemen met uw zorgverzekeraar of u een vergoeding krijgt voor fysiotherapie/manuele therapie. Is dit niet het geval dan zijn de kosten voor eigen rekening.

Meer informatie

Kaakklachten kunnen goed behandeld worden door kaaktherapie. Kaaktherapie is een specialisatie binnen manuele therapie. In het FysioMaks Team zijn meerdere kaakspecialisten. Wilt u meer informatie, of heeft u kaakklachten? Vraag uw tandarts of maak een afspraak met Mariska Leijendekker.

MAAK EEN AFSPRAAK
error: Content is protected !!