Facebook
Instagram
YouTube

Lichaamsbewustwording

Geeft je lichaam zijn grenzen aan? Heb je pijn die aanhoudt waarbij ook spanning of vermoeidheid mee spelen? Dan kan het zijn dat je lichaam je iets probeert te vertellen. Het kan helpen om met de (psychosomatisch) fysiotherapeut te kijken naar het patroon van de klachten en er mee aan het werk te gaan. Dit heet lichaamsbewustwording.

Hoe kan lichaamsbewustwording jou helpen met je klachten?

Meer kennis van je eigen lichaamssignalen kan helpen om overbelasting en stress te leren herkennen en je gedrag hierop aan te passen. Het bewust worden van dat waar je lichaam aandacht voor vraagt. Wij bij FysioMaks hebben hier veel positieve ervaringen mee. Wij leren je hoe je de signalen van je lichaam moet interpreteren en hoe je bepaalde klachten patronen kan herkennen en er zelf op in kan spelen.

In onze praktijk zien wij bijvoorbeeld dat aanhoudende pijnklachten kunnen leiden tot het blijven aanspannen van bepaalde spiergroepen. Het lijkt dan alsof het lichaam het gebied met een spierpantser beschermt. Dit kan een vicieuze cirkel worden waarbij het spierpantser ook pijnklachten geeft. Als je dan niet leert hoe je het spierpantser kan ontspannen kan het lichaam steeds overgevoeliger worden. Een zachte aanraking kan dan al pijn geven. De vergelijking kan worden gemaakt met een te gevoelig afgesteld inbraakalarm van een huis. 

Door hier bij stil te staan, het te leren herkennen en er adequaat op in te spelen kan het de omgang met pijn- en vermoeidheidsklachten verbeteren. Lichaamsbewustwording kan dus helpen bij het beantwoorden van vragen als waarom heb ik aanhoudende pijnklachten en waarom speelt mijn vermoeidheid juist zo op als ik ga ontspannen. Als je dit beheerst draagt dit bij aan je algehele fitheid en veerkracht. 

 

Een concreet voorbeeld uit de praktijk van een klant;

“Ik kwam bij Fysiomaks met rugklachten die mijn dagelijks functioneren zodanig negatief beïnvloeden, dat ik bij iedere stap die ik zette veel pijn had, niet goed meer kon zitten en liggen.

Ik begon met een behandeltraject bij 3 fysiotherapeuten in dezelfde praktijk, die vanuit hun eigen specialiteiten naar mij gekeken hebben. Daarbij hebben we een aantal oorzaken kunnen uitsluiten.

Samen met Irene hebben we aandacht besteed aan lichaamsbewustzijn en leren inspelen op lichaamssignalen. De signalen waren duidelijk voor mij maar hoe ik daar daadwerkelijk invloed op kon hebben wist ik niet.

Ik heb wel aan yoga gedaan, ook lichaamsbewust, maar dan werd ik altijd weer geconfronteerd met de pijn en was ontspanning niet mogelijk. Nu kreeg ik oefeningen om in verschillende houdingen mijn lichaam aan te spreken door met mijn gevoel bepaalde spieren te bereiken met ontspanning en aanspanning. Deze oefeningen maakten mij binnen enkele weken sterker en de klachten verdwenen.

Ik ben tot op de dag van vandaag nog steeds positief verbaasd maar ook meer bewust van de invloed die ik dus tóch zelf op mijn lichaam kan uitoefenen. Ook op spieren die zover binnen in verborgen zijn dat je er met een massage niet bij kunt. Mijn verstand zei dat het moest kunnen maar ik had hulp nodig om dit ook daadwerkelijk te ervaren, en samen met Irene is dit gelukt! Ik ben me iedere dag bewust van spieren waarvan ik wist dat ik  ze had maar nu kan ik ze ook voelen, een beroep op ze doen, ze zelf beïnvloeden. Het heeft me het vertrouwen in mijn eigen lichaam teruggegeven. Voelt zo goed dat ik geloof dat ik komende winter weer kan schaatsen!” 

 

Wat doet de (psychosomatische) therapeut bij lichaamsbewustwording?

De (psychosomatische)fysiotherapie bestaat uit het in kaart brengen van het patroon van klachten: waar ze zich bevinden, waaruit ze bestaan, hoe je dit ervaart, hoe je er mee omgaat. De therapeut van FysioMaks zoomt in op de klacht en kijkt samen met  je naar het grote plaatje wat er nog meer mee kan spelen. Het kan namelijk voorkomen dat je bekkenbodemklachten verband hebben met aanhoudende ademhalingsklachten en/of nek- en schouderklachten. 

 

Mocht je nieuwsgierig zijn of meer informatie willen neem dan contact met onze praktijk op. Wij helpen je graag!.

error: Content is protected !!