Facebook
Instagram
YouTube

Profvoetballer & rompstabiliteit gaan hand in hand

Een goede rompstabiliteit is erg belangrijk voor het voorkomen van blessures bij verschillende sporten waaronder voetbal. Je hoort dit als sporter vast wel vaker maar wat houdt een goede rompstabiliteit nou eigenlijk in en waarom is het zo belangrijk.

De rompstabiliteit wordt bewaakt door de kleine spiergroepen in het lichaam. In de romp zorgen de dwarse buikspieren en de multifidi (kleine rugspieren) voor stabiliteit. De rechte-,  schuine buikspieren en de grote oppervlakkige rugspier zijn de bewegers. Veel mensen die de rechte buikspieren trainen denken daarom dat bij hen de stabiliteit wel goed is. Dat is echter niet per definitie zo. Wat vaak vergeten wordt is de training voor deze ‘kleine spieren’  en het samenspel met je hele lichaam.

Bij voetbal komt er een behoorlijke kracht op de heup en de rug . Sommige voetballers zijn twee benig maar de meesten trappen toch vaak met hetzelfde been. Hierdoor krijgt je romp  altijd dezelfde eenzijdige kracht te verwerken. Als je rompstabiliteit dan niet voldoende  is,  trek je daarbij jezelf steeds uit balans. Zo belast je de rug, het bekken, de spieren in je lies of je hamstrings. Na een tijdje kan je daardoor klachten ontwikkelen.

Als manueel therapeut helpen we het lichaam weer in balans te komen.  Om deze  balans goed te houden heeft je lichaam een goede rompstabiliteit nodig die past bij je sport en je dagelijkse bezigheden. Daarom trainen we de sporters door middel van specifieke oefeningen voor de rompstabiliteit gericht op hun sport. ‘Hoe sterker de rompstabiliteit hoe minder kracht en snelheid je verliest!’ Er zijn  een heleboel oefeningen te vinden op internet, echter  als er sprake is van klachten kunnen oefeningen averechts werken omdat je niet precies weet hoe je de oefeningen moet uitvoeren.

Onze nieuwe collega Barry Ditewig heeft als topvoetballer zelf heel goed ervaren hoe belangrijk rompstabiliteit en specifieke training hierin is. Barry heeft  namelijk 11 jaar als full-prof gespeeld in zowel de ere- als eerste divisie en heeft 6 jaar lang als semiprof  in zowel de zaterdag als de zondag topklasse. Barry heeft zijn baan als topvoetballer sinds kort  ingeruild voor een baan als fysiotherapeut. Hierdoor kan hij zijn kennis als fysiotherapeut toevoegen aan de kennis die hij heeft als ervaringsdeskundige betreffende klachten en topsport. Hij begrijpt de sporter dus heel goed en dat is makkelijk voor de behandeling. Hieronder vertelt hij zijn ervaring en kennis aangaande het nut van een goede rompstabiliteit.

‘Tijdens mijn actieve sportcarrière ben ik erachter gekomen dat een goede rompstabiliteit belangrijk is om blessures te voorkomen of  sneller/beter  te verhelpen als er wel een blessures aanwezig is. Ik heb een jaar lang met een liesblessure gespeeld en ben toen aan het zoeken geweest wat hier de oorzaak van was. Achteraf bleek dit een blessure te zijn die veroorzaakt werd door een slechte rompstabiliteit. Ik ben toen begonnen aan core stability training en ben sindsdien niet meer langdurig geblesseerd geweest.

Sporters zijn vaak niet in balans door een slechte rompstabiliteit. Dit leidt tot blessures wanneer men moe wordt tijdens een training of een wedstrijd en wanneer er dan net iets extra’s gevraagd wordt van het lichaam. Voor hardlopen is dit een sprintje de berg op, voor voetballers is dit ‘het net die ene bal binnen willen schieten die voor de voeten komt’. Bovendien kun je als sporter betere prestaties leveren met een goede rompstabiliteit’.

Rompstabiliteit is voor een sporter heel belangrijk maar het is eigenlijk belangrijk voor iedereen alleen dan in verschillende mate. Tijdens dagelijkse werkzaamheden  kunnen activiteiten zoals het tillen of verplaatsen van lasten, duwen  of trekken van karren of asymmetrische werksituaties leiden tot verstoring van de stabiliteit van de wervelkolom. Wanneer het lichaam dan niet in balans is worden andere spieren te veel belast om toch voor een bepaalde stabiliteit te zorgen. Dit kan voor klachten zorgen of klachten in stand houden.

error: Content is protected !!