Door: Gosse van Solt Gosse is fysiotherapeut en zijn specialisaties zijn sportrevalidatie training en het Mulligan concept. Daarnaast is hij gespecialiseerd in het begeleiden van de FysioMaks beweegprogramma’s bij chronische aandoeningen. |
Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: u blijft met uw kleine teen achter een kast haken of u stoot uw elleboog tegen een voorwerp en een felle pijnscheut gaat door uw lichaam. Uw eerste reactie? Vaak is het een krachtterm zoals “Fuck!” En meestal gebeurt dit net wanneer een van uw ouders of grootouders in de buurt is, die u altijd hebben geleerd om niet te schelden.
Maar na het lezen van dit artikel heeft u misschien een goed excuus voor die onverwachte uitspatting.
De functie van scheldwoorden
Onderzoekers hebben verschillende studies uitgevoerd om te begrijpen waarom we in pijnlijke situaties vaak schelden, en de resultaten zijn verrassend.
Een studie uit 2009 liet zien dat schelden de pijntolerantie kan verhogen. Mensen die schelden terwijl ze pijn ervaren, kunnen de pijn beter verdragen (Stephens et al., 2009). Dit kan een verklaring zijn waarom u bij pijn vaak een scheldwoord roept: het helpt u om de pijn beter te kunnen verdragen.
Voor degenen die echter regelmatig schelden, is er een kleine teleurstelling. Uit onderzoek blijkt namelijk dat hoe vaker u scheldt, hoe minder effectief het wordt om uw pijngrens te verhogen (Stephens & Umland, 2011).
Zelfbedachte scheldwoorden
Misschien denkt u nu: “Wat als ik mijn eigen scheldwoord bedenk?” Helaas werkt dit niet helemaal zoals u zou hopen. Onderzoek heeft aangetoond dat nieuwe, zelfbedachte scheldwoorden zoals “fouch” en “twizpipe” niet dezelfde positieve effecten hebben op het verhogen van de pijngrens als traditionele scheldwoorden zoals “fuck”. Hoewel deze nieuwe woorden wel een vergelijkbare emotionele en humoristische reactie kunnen oproepen, helpen ze niet echt om de pijn te verzachten (Stephens & Robertson, 2020).
Conclusie
Hopelijk geeft dit u wat meer begrip en een goed excuus de volgende keer dat u per ongeluk een krachtterm gebruikt als u zichzelf pijn doet. Het is niet zomaar een uiting van frustratie, maar een natuurlijke reactie die u helpt de pijn te verdragen. Dus, mocht u weer eens in een pijnlijke situatie belanden en een van uw ouders of grootouders hoort u schelden, dan kunt u nu uitleggen dat er een wetenschappelijke reden achter zit!
LEES HIER ONS BLOG OVER ECHOGRAFIE