Facebook
Instagram
YouTube

Blog: Hallo lichaam, wat vertel je mij? (deel 2)

Door: Mariska Leijendekker
Mariska is fysio-/manueel therapeut en mede-eigenaresse van FysioMaks en is gespecialiseerd in kaak-,nek- en craniofaciale klachten. Ook geeft ze advies en begeleiding in lichaamsbewustzijn en werkt ze met emotie en belevingen.

Heb je pijn die aanhoudt? Voelt je nek al weken gespannen? Dan kan het zijn dat je lichaam zijn grenzen aangeeft en jou iets probeert te vertellen. Dat je bijvoorbeeld vermoeid bent of teveel stress hebt. Het kan dan helpen om met de (psychosomatische) fysiotherapeut te kijken naar het patroon van je klachten. 

Dat proces van inzoomen op je lichaam heet lichaamsbewustwording. Oftewel: je bewust worden van dat waarvoor je lichaam aandacht vraagt. 

In onze praktijk zien wij bijvoorbeeld dat aanhoudende pijnklachten kunnen leiden tot het blijven aanspannen van bepaalde spiergroepen. Het lijkt dan alsof het lichaam het gebied met een spierpantser beschermt. Dit kan een vicieuze cirkel worden waarbij het spierpantser dan ook nog eens pijnklachten geeft. Als je niet leert hoe je het spierpantser kunt ontspannen, kan het lichaam steeds overgevoeliger worden. Een zachte aanraking kan dan al pijn geven. Vergelijk het maar met een te gevoelig afgesteld inbraakalarm-systeem in huis. 

Door stil te staan bij pijn- en vermoeidheidsklachten, ze te leren herkennen en er adequaat op in te spelen, kan de omgang met deze klachten verbeteren.

Lichaamsbewustwording kan dus helpen bij het beantwoorden van vragen als ‘Waarom heb ik aanhoudende pijnklachten?’ of ‘Waarom speelt mijn vermoeidheid juist zo op als ik ga ontspannen?’ Kennis hiervan draagt bij aan je algehele fitheid en veerkracht. Immers, hoe eerder je je eigen lichaamssignalen herkent, hoe sneller je je gedrag hierop kunt aanpassen.

De fysiotherapeuten van FysioMaks leren je hoe je bepaalde klachtenpatronen kunt herkennen en hoe je er zelf mee aan de slag kunt gaan. Mocht je nieuwsgierig zijn geworden of meer informatie willen neem dan contact op met onze praktijk. Wij helpen je graag!

LEES HIER ONS BLOG HALLO LICHAAM, WAT VERTEL JE MIJ? (deel 1)error: Content is protected !!