Door: Gosse van Solt Gosse is fysiotherapeut en zijn specialisaties zijn sportrevalidatie training, het Mulligan concept en kaak therapie. Daarnaast is hij gespecialiseerd in echografie en het begeleiden van de FysioMaks beweegprogramma’s bij chronische aandoeningen. |
Het klinkt als een klein detail, maar een klikkend of knappende kaak kan behoorlijk vervelend zijn. Misschien merkt u het bij het eten van een appel, praten of zelfs bij het geeuwen. Vaak komt dat bekende ‘klikje’ ergens uit het kaakgewricht vandaan. Maar wat gebeurt daar nou precies? En belangrijker nog: wat kunt u eraan doen?
De kaak: een complex gewricht
Uw kaakgewricht (ook wel het temporomandibulair gewricht genoemd) is een van de meest gebruikte gewrichten in het lichaam. U gebruikt het bij praten, eten, slikken en lachen. Het bestaat uit meerdere structuren, waaronder bot, spieren, banden én een klein schijfje dat we de discus noemen.
Deze discus is als het ware een soort schokdemper tussen de onderkaak en de schedel. Hij zorgt ervoor dat het kaakgewricht soepel en stabiel beweegt.
Waar komt dat klikje vandaan?
Een klikkend of knappend geluid ontstaat vaak doordat de discus niet voldoende meer op zijn plek blijft liggen. In rust ligt de discus netjes tussen de gewrichtsvlakken in. Maar soms verschuift hij – bijvoorbeeld door spanning in de kauwspieren, een veranderende stand van de kaak of overbelasting door tandenknarsen of klemmen.
Tijdens het openen van de mond kan de discus dan ’terug bewegen’ in zijn normale positie, en dat veroorzaakt het bekende klikgeluid. In bijna alle gevallen is dit niet ernstig, maar het kan wel leiden tot ongemak, vermoeidheid van de kauwspieren of zelfs pijn.
Wat doet een kaakfysiotherapeut?
Bij FysioMaks kijken we verder dan alleen het geluid. We brengen eerst goed in kaart wat de oorzaak is van uw klachten. Is er sprake van overbelasting? Zit er spanning in de spieren? Zijn er bewegingsbeperkingen?
Op basis daarvan stellen we een gericht behandelplan op, dat onder andere kan bestaan uit:
- Adviezen over kaak en mondgedrag
- Ontspanningstechnieken voor de kaak- en nekregio
- Mobiliserende oefeningen
- Manuele technieken om de beweeglijkheid te verbeteren
- Eventueel samenwerking met de tandarts of andere disciplines
Kaak & mondgedrag
Het zal u misschien verbazen, maar de enige twee momenten waarop de tanden van de boven en onderkaak contact zouden moeten hebben, is tijdens het kauwen en slikken. Tijdens ieder ander moment vindt er onnodig spanning in de kaakspieren plaats.
De kaak bevindt zich dan ook in een ontspannen positie als de tanden geen contact maken, de lippen gesloten zijn en de tong tegen het gehemelte/voortanden van de bovenkaak aan rusten.
Wat kunt u zelf doen om het kaak & mondgedrag positief te beïnvloeden?
- Probeer grote happen te vermijden (denk aan harde broodjes of appels)
- Kauw gelijkmatig aan beide kanten
- Let op tandenknarsen, klemmen of zuigen aan wangen, zeker ’s nachts
- Doe regelmatig ontspanningsoefeningen, ook voor nek en schouders
Wanneer is het verstandig om hulp te zoeken?
Als u merkt dat het klikje gepaard gaat met pijn, beperking in de mondopening of andere klachten, dan is het verstandig om contact met ons op te nemen. Ook als het klikken steeds vaker voorkomt of langer aanhoudt, kan kaakfysiotherapie verlichting bieden.
Heeft u vragen over uw kaakklachten? Neem gerust contact met ons op door te bellen naar 0515 430038 of stuur een mailtje naar info@fysiomaks.nl. Bij FysioMaks denken we graag met u mee, zodat u weer zonder zorgen kunt praten, eten en vooral lachen!
LEES HIER ONS BLOG OVER GEZONDE VOETEN MET FOOT & SHOE TUNING PROGRAMMA