Facebook
Instagram
YouTube

Blog: Schouderpijn

Door: Hendrikje Mous
Hendrikje is manueel fysiotherapeut en SchouderNetwerk therapeut, hiermee is ze aangesloten bij SchouderNetwerk Friesland. Daarbij is ze gespecialiseerd in stabiliteitstraining bij (chronische) lage rugpijn en Dry Needling.

SchouderpijnBewust bewegen bij schouderpijn: praktische oefeningen voor verlichting

Schouderpijn kan een alledaagse uitdaging zijn. Ontdek in dit artikel hoe eenvoudige bewegingsoefeningen en lichaamsbewustzijn kunnen bijdragen aan het verminderen van schouderklachten. 

Het belang van lichaamsbewustzijn

Leer hoe aandacht voor uw lichaam en ademhaling eenvoudige manieren biedt om schouderspanning te verminderen.

Praktische oefeningen voor schouderpijn:
Ademhaling voor ontspanning

  • Probeer rustige ademhalingsoefeningen om spanning los te laten
  • Bewuste schouderrol: ontdek simpele, doeltreffende oefeningen om bewustzijn en mobiliteit in uw schouders te verbeteren
  • Yoga voor gezonde schouders: verken zachte yoga houdingen die helpen bij het sterker maken en ontspannen van de schouders.  

Gezonde gewoontes voor schouderwelzijn

1. Ergonomie op de werkplek
Zorg voor een ergonomische werkplek. Pas de hoogte van uw stoel, bureau en computerscherm aan om onnodige spanning op de schouders te voorkomen.

2. Regelmatige pauzes en stretching
Neem regelmatig korte pauzes tijdens werkzaamheden die de schouders belasten. Gebruik deze momenten voor eenvoudige stretch-oefeningen om stijfheid te verminderen.

3. Slaaphouding en kussen ondersteuning 
Besteed aandacht aan uw slaaphouding. Zorg voor een matras en kussen dat de nek en schouders ondersteunt. Een goede slaaphouding draagt bij aan het voorkomen van pijnlijke spanning. 

4. Hydratatie en voeding
Voldoende water drinken bevordert de algehele gezondheid, inclusief de gezondheid van spieren en gewrichten. Voedingsmiddelen rijk aan omega-3 vetzuren en antioxidanten kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen. 

5. Gecontroleerde fysieke activiteit 
Investeer in regelmatige, gecontroleerde fysieke activiteit. Vermijd overmatige belasting van de schouders, maar focus op activiteiten die bijdragen aan algemene kracht en flexibiliteit.

6. Stressbeheersing technieken 
Leer stressbeheersing technieken zoals meditatie en mindfulness. Stress kan zich fysiek manifesteren en bijdragen aan schouderongemak. 

7. Professioneel advies
Raadpleeg een fysiotherapeut voor professioneel advies.

Conclusie

Door bewust te bewegen en aandacht te schenken aan uw lichaam, kunt u schouderpijn op een praktische manier aanpakken. Probeer deze oefeningen in uw dagelijkse routine te integreren voor verlichting en welzijn.

 

LEES HIER ONS BLOG OVER LAGE RUGKLACHTEN
error: Content is protected !!